Despre motivarea de a învăța și câteva mecanisme ale gândirii

Tot ce vom învăța în limba engleză, va fi cu ajutorul comparațiilor din limba română. Asemănări și diferențe.

Nu trebuie să vă gândiți că nu mai știți limba română. O știți, dar nu vă mai dați seama de acest lucru. Așa sum știți să mergeți, sau să citiți. S-ar putea să credeți, de asemenea, că nu puteti învața o limbă straină. Din cauza încercărilor anterioare, sau pentru că ați uitat ce ați învățat în școală.
Nimic mai fals. Și pentru fiecare dintre cele două idei din mintea dumneavoastră, voi aduce contraargumente.

Nu ați putut învăța acum, matur fiind, tocmai din cauza ca ați plecat la drum cu idea preconcepută că nu veți putea învăța. Că e cam greu, că nu mai sunteți tânăr, că faceți o încercare…, etc. Deci, i-ați servit creierului, exact motivul de care avea nevoie ca să nu asimileze informația (Că e cam greu, că nu mai sunteți tânăr, că faceți o încercare), și fără rezultate rapide, ați abandonat rapid.

Vreau să vă dau o știre. Copiii nu au asemena idei implantate în subconstient. Copiii primesc informația și o asimilează în mod natural, fără să fie conștienți de acest lucru.

Voi reveni într-un articol viitor, despre ideile pe care noi adulții le vârâm în subconștientul copiilor, și cât dezastru pot produce acestea.

A doua idee, cum că ați știut (sau nu prea) engleza la școală, dar acum nu mai știți de loc, deci nu sunteti “bun la limbi straine”, este de asemenea falsă.

Nu o mai știți, pentru că ați uitat-o. Pentru că nu ați folosit-o. Iar asta nu înseamnă că nu o puteți învăța din nou, iar de data asta, să o folositi, să o valorificati, să va imbunătățiți mereu cunostințele. Pentru că, într-adevăr, mintea omului selectează ceea ce ține minte. Dacă percepe ceva ca fiind nefolositor, inutil sau prea greu de ținut minte (pentru că așa i s-a sugerat), va uita, pentru a face loc altor informații.

Folosind exact același raționament, eu nu doar bănuiesc că veți invăța. Ci STIU că veți învăța. Și vă voi aduce aminte asta zilnic, nu vă voi lăsa nici o clipă să vă îndoiți de dumneavoastră, vă voi încuraja și răsplăti efortul depus. Veți constata că a învăța este foarte ușor și plăcut și aduce cele mai mari satisfacții.

%d bloggers like this: